Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Το Τελωνείο της Ερμούπολης

Το Τελωνείο της Ερμούπολης είναι χτισμένο στον μόλο του λιμανιού ακριβώς απέναντι από την βραχονησίδα Διδύμη. Μπροστά του απλώνεται η πλατεία Τελωνείου (που στις μέρες μας λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης) και δίπλα του οι Αποθήκες Διαμετακόμισης στις οποίες σήμερα στεγάζεται η Πινακοθήκη των Κυκλάδων. Και μόνο το γεγονός ότι στο νησί υπήρχε Τελωνείο και Αποθήκες Διαμετακόμισης αποδεικνύει την μεγάλη εμπορική δραστηριότητα αλλά και το εύρος της οικονομικής ευμάρειας των κατοίκων του νησιού.

Το κτίριο χτίστηκε την τριετία 1859 - 1861 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Γεωργαντά. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο του οποίου η σκεπή στο σύνολο της καλύπτεται με κεραμίδια. Στη δεξιά και αριστερή του άκρη στέκονται δυο πυργοειδείς κατασκευές. Κάθε πύργος φέρει από μια μεγάλη, καμαρωτή, σιδερένια θύρα στο ισόγειο και και από δυο παράθυρα αντίστοιχα στον πρώτο όροφο. Πέντε καμάρες οι οποίες οδηγούν στο εσωτερικό του κτιρίου υπάρχουν στο κεντρικό μέρος της πρόσοψης ενώ από επάνω τους υπάρχουν πέντε τριάδες καμαρωτών παραθύρων. Αντίστοιχη είναι η κατασκευή του τόσο στα πλαϊνά όσο και στο πίσω μέρος. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.